PROJECTORGANISATIE &-ADVIES
Health & Entrepreneurship Centre
Dit project helpt arme mensen wereldwijd om schoon en rookvrij te koken. In een lokaal opgezet Health & Entrepreneurship Centre werken vrouwen uit de gemeenschap om betaalbare, rookvrije cookstoves te produceren en te distribueren. Deze cookstove werd daartoe door initiator Rolf Boerkoel speciaal ontwikkeld. Vanuit dit duurzaam vormgegeven gemeenschapshuis worden voorlichtings- en trainingsprogramma's georganiseerd voor en door vrouwen. Er wordt daarbij kinderopvang gerealiseerd waarbij ook aan dagbesteding voor ouderen wordt gewerkt. Momenteel doen we onderzoek naar de productie van de meest optimale brandstofpellets. Lokaal gemaakt van landbouwafval van lokale boeren.
Voor de Indiase vrouw betekent Clean Cooking een schone, lichte en rookvrije keuken. De kooktijd op de cookstove is veel korter en de kosten zijn laag. Door het gebruik van biomass pellets hoeven er geen gevaarlijke en tijdrovende houtsprokkeltochten ondernomen te worden.

MelmanProducties werkt momenteel aan de ontwikkeling van een duurzaam netwerk om de opzet van meerdere Health&Entrepreneurship Centres mogelijk te maken. Altijd in samenwerking met locale organisaties. In India, maar op den duur ook daarbuiten. Om dit zorgvuldig en goed te doen is daartoe de GreenMatch Foundation opgezet. Speciale focus van deze stichting is de uitbreiding van het (internationale) netwerk om op meerdere plaatsen (in India) deze gemeenschapshuizen op te zetten. Om uiteindelijk Clean Cooking onder de aandacht te brengen.
We nodigen je graag uit om op de site van de GreenMatch Foundation een kijkje te nemen.
www.greenmatchfoundation.nl (in wording)

Om schoon te koken in sloppenwijken zochten we de samenwerking met twee jonge, Indiase architecten. Van oorsprong werkend bij MindSpace Architects, Inda. Kijk hieronder naar de filmische impressie hoe zij een slum unit voor ogen hebben. Het duurzaam gebouwde Health&Entrepreneurship Centre maakten zij in bijgaande schetsen zichtbaar. Het realiseren van de bouw ervan is voor ons een uitdaging die we graag aangaan.
Heb je een mooi aanvullend idee, kun je netwerkondersteuning bieden of heb je een gouden ingeving voor financieringsmogelijkheden? Wij horen het graag!

Clean Cooking Service:
GreenMatch slum unit:
Clean Cooking Service:
GreenMatch slum unit:
Op basis van ons idee over schoon koken in de sloppenwijken werd de Foundation genomineerd voor de NRC Charity Awards 2019. In samenwerking met de Willem de Koning Academy in Rotterdam. Zij maakten een paginagroot beeld wat in t NRC verscheen!